Helmstadt 125 jaar

Het ontstaan

In Juni 1894 richtte de heer J. Helmstadt Sr., een kleine ondernemer van joodse afkomst, in Amsterdam een bedrijfje op, dat zich bezig hield met verhuur en onderhoud van transportfietsen en trapbakfietsen.

De zoon van de oprichter, de heer S.L. Helmstadt, bouwde het bedrijf vanaf mei 1932 tot de tweede wereldoorlog uit tot een van de bekendste verhuurders van kleine transportmiddelen in Amsterdam, maar ondervond vanwege zijn Joodse afkomst in die oorlog begrijpelijkerwijs zeer moeilijke tijden. Na de oorlog werd de draad echter toch weer bescheiden opgepakt, waarbij in latere jaren de verhuur en het onderhoud van rijwielen en bromfietsen tot het dienstverleningspakket gingen behoren.

Overname

“Meneer Helmstadt werkte tot zijn zeventigste bij ons. Hij had geen kinderen, daarom leidde hij mij op tot zijn opvolger. Hij leerde mij: ‘Binnen het bedrijf zijn we allemaal evenveel waard. De klant is onze directeur, die voert de boventoon en stuurt je aan.’ Hij deed zaken als een echte Jodenman.

Scherp onderhandelen, maar bij aanbestedingen nooit te laag inschrijven. Meneer Helmstadt wedde nooit op één paard. ‘Zorg ervoor dat je je handel breed houdt. Valt één poot weg, dan heb je altijd nog poten over om op te blijven staan.’ En dus doen we alles wat onze klanten van ons vragen. Voor Unilever bouwden we 1.700 ijsventwagens. Voor Waternet doorslijpmachines met scootermotortjes eraan, voor het doorsnijden van betonnen buizen. Wij voorzagen Gazelle Apollo bakbrommers van elektrische aandrijving. Werken met elektronica werd onze specialiteit.” 
“Mike kwam 23 jaar geleden in de zaak. Hij besloot dat we van de stad naar Zuid-Oost moesten. Nu hebben we ook de ruimte om aanhangwagens te onderhouden, een nieuwe poot aan onze business.”

Onderhoudscontracten

Michael: “Nog steeds doen wij hoofdzakelijk business to government en business tot business. Onderhoudscontracten vormen onze core business. Daarmee bind je je klanten. Onderhoudscontracten met de overheid en grote bedrijven bieden je een stabiele basis. We krijgen hier dagelijks politie over de vloer, omdat we tweeduizend politiefietsen en -scooters onderhouden. De agenten kunnen hier nu ook meteen terecht voor speciale kleding en materialen, tot aan handboeien toe. Over spreiden van de business gesproken: ons personeel is voortdurend onderweg. We onderhouden zo’n 750 scooters van PostNL.

Ervaren en toch flexibel

Waarom kunnen we dit goed? Nou kunnen we natuurlijk pronken met het feit dat Helmstadt alweer meer dan 120 jaar bestaat. En we kunnen vol trots roepen dat we hofleverancier zijn. Dat klopt in feite ook wel, maar daar draait het niet om. Veel belangrijker is om ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit te kunnen blijven integreren. Dat meebewegen is juist onze kracht. Kleine en grote organisaties profiteren daar al jaren van.

Soms begint het met een enkele fiets, soms meteen met het hele pakket aan diensten. Waarmee beginnen we bij jou?

Neem contact met ons op